Frans Malmari: Sähköajoneuvojen akkujen korjaaminen vaati erikoisosaamista

Liikenteessä oleva sähkö- ja hybridiajoneuvokanta kasvaa vauhdilla. Sähköajoneuvojen ikääntyessä myös niiden akut ikääntyvät ja korjaustarve kasvaa.

Diagno Finland Oy:n operatiivinen johtaja Frans Malmari vetää AKL Tech Day -tapahtumassa työpajan, jossa hän esittelee sähköajoneuvojen akkujen korjaustarvetta, korjattavuutta sekä korjauksiin liittyviä haasteita jälkimarkkinoilla.

Akkujen korjaaminen tulee olemaan iso kysymys tulevina vuosina. Uusi akku maksaa esimerkiksi 15 000 euroa, joten jos akusta menee jotain rikki, on tärkeä hakea vaihtoehtoja akun vaihdolle.

– Ensimmäiset sähkö- ja hybridiautot alkavat olla nyt 10 vuotta vanhoja eli takuuajat ovat ohi. Ajoneuvoja tuodaan Suomeen myös maailmalta. Asiakkaat hakevat vaihtoehtoa myös merkkiliikkeiden huolloille ja korjaamispalveluille.

Malmari on luennoinut asiantuntijana erilaisissa autoalan tapahtumissa ja toimii myös jäsenenä AKL:n Sähkö- ja hybridiajoneuvojen neuvottelukunnassa. Nykyisessä tehtävässään hän on ollut vahvasti mukana kehittämässä sähköajoneuvojen korjauksiin keskittyvää riippumatonta e-Expert-korjaamokonseptia, jossa on mukana nyt reilu 40 korjaamoa eri puolilla Suomea.

– Yleistyvät sähkö- ja hybridiajoneuvot vaativat huolto- ja korjauspalveluilta uudenlaista osaamista. Erikoistyöt vaativat erikoiskoulutettuja asentajia. On tärkeää, että ajoneuvon korjauksen suorittaa ammattilainen, joka on saanut asianmukaisen koulutuksen – näin korjaus voidaan toteuttaa turvallisesti, Malmari selvittää.

Koulutettu mekaanikko osaa kiinnittää huomiota sähköajoneuvojen erityispiirteisiin, kuten auton korkeajännitejärjestelmän kuntoon ja osaa ennakoida mahdolliset vaaranpaikat.

– Meillä on myös kansallisesti tiettyjä vaatimuksia, kuka saa korjata, kun kyseessä on korkeajännitetyö esimerkiksi juuri sähköakkuja korjatessa.

– Tiedon lisääntyessä tarvitsemme tässä jatkuvaa koulutusta, jotta osaamme arvioida, millaisia teknisiä haasteita, vikoja ja korjaustarpeita tulevaisuudessa voi tulla ja millaista osaamista tai työkaluja tarvitsemme erilaisiin korjausmenetelmiin, Malmari selvittää.

Jaa

Lue myös

Pysy kyydissä

Tilaa uutiskirje ja kuulet Tech Day -uutiset ensimmäisenä.

Copyright Autoalan Keskusliitto ry 2020 © Tietosuojaseloste 
Käytäthän modernia selainta. Sivusto ei tue Internet Exploreria.