Jouko Hakkarainen: Toimiva oppilaitosyhteistyö syntyy suurella sydämellä

Millaisia hyötyjä yritys-oppilaitosyhteistyö tarjoaa alan opiskelijoille ja yrittäjille? Miten yhteistyö saadaan toimimaan ja mitä se vaatii alan opettajilta tai yhteyshenkilöiltä? Entä millaisena autoalan tulevaisuus näyttäytyy oppilaitosyhteistyön näkökulmasta?

Muun muassa näihin teemoihin AKL Tech Day -tapahtumassa paneutuu korikorjaamon ja LänsiAuto Servicen kehittämispäällikkö Jouko Hakkarainen. Hän on tehnyt oppilaitosyhteistyötä aktiivisesti jo yli 20 vuoden ajan ja vaikuttaa sekä Omnian että Metropolian ammattikorkeakoulujen työelämätoimikunnissa.

LänsiAuto Espoon toimipisteessä Hakkarainen tarjoaa alan opiskelijoille pitkiä, jopa 2,5 vuoden mittaisia harjoittelujaksoja osana opintoja.

– Harjoittelijat siirtyvät meille käytännössä lähes kokonaan ensimmäisen lukukauden jälkeen. Koululla he käyvät lähiopetuksessa vain kerran pari viikossa. Pitkien harjoittelujaksojen etu on se, että opiskelijat voivat todella syventyä alan käytäntöihin ja kokea, onko ala heille se oikea, Hakkarainen painottaa.

Autoalan iso haaste on Hakkaraisen mielestä se, että yritykset tarjoavat nihkeästi harjoittelupaikkoja ja ne ovat pääasiallisesti liian lyhyitä. Kahdeksassa viikossa oppilas ei ehdi syventyä alaan eikä oppilaan ja ohjaajan välille syntyä vahvaa ohjaussuhdetta.

– Nuorimmat alan opiskelijat ovat 16-vuotiaita. On selvä, ettei kaikista ole tälle alalle ja käytännön harjoittelun kautta oppilas näkee, onko hänelle aitoa kiinnostusta ja halua sitoutua. Jos näin on, parhaassa tapauksessa harjoittelun kautta pääsee suoraan kiinni työelämään. Meillä on tälläkin hetkellä töissä useita henkilöitä, joiden ura on lähtenyt liikkeelle harjoittelun kautta, Hakkarainen toteaa.

AKL Tech Day -tapahtumassa Hakkarainen on luvannut kertoa myös oman uratarinansa, joka on lähtenyt liikkeelle alan kesätöistä autokorjaamossa kaverin vinkkaamana.

– Harjoittelijat parantavat koko työyhteisön ilmapiiriä, hälventävät ennakkoluuloja ja tuovat yritykseen kaivattua kielitaitoa. Ja onhan se eri asia, jos oppilaitoksessa on 20 opiskelijaa yhtä opettajaa kohden, niin harjoittelussa yhtä oppilasta voi parhaimmillaan opettaa 20 alan ammattilaista, Hakkarainen tiivistää.

Jaa

Lue myös

Pysy kyydissä

Tilaa uutiskirje ja kuulet Tech Day -uutiset ensimmäisenä.

Copyright Autoalan Keskusliitto ry 2020 © Tietosuojaseloste 
Käytäthän modernia selainta. Sivusto ei tue Internet Exploreria.